«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»
«Ελιές»

Πριν τελειώσουν οι ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ μέρες

(Φωτογραφίες από την Έκθεση)


2021

Chili Art Gallery
Θησείο, Αθήνα

Διαβάστε κείμενο της Μαρίας Σταμάτη για την εγκατάσταση «Ελιές» με την οποία συμμετέχει στην ομαδική έκθεση:

Το έργο είναι μία αναφορά στις πυρκαγιές, δυστυχώς τόσο επίκαιρο, για τις οποίες ευθύνονται οι κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά από την αλόγιστη χρήση και κατάχρηση του ανθρώπου ολόκληρου του πλανήτη και από την άλλη οι πυρκαγιές αυτές που με τη σειρά τους συντηρούν ένα φαύλο κύκλο, φέρνοντας την ερήμωση, το θάνατο, την καταστροφή, το πόνο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

Εγκατάσταση “Ελιές”

Statement

Το έργο είναι μία αναφορά στις πυρκαγιές, δυστυχώς τόσο επίκαιρο, για τις οποίες ευθύνονται οι κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά από την αλόγιστη χρήση και κατάχρηση του ανθρώπου ολόκληρου του πλανήτη και από την άλλη οι πυρκαγιές αυτές που με τη σειρά τους συντηρούν ένα φαύλο κύκλο, φέρνοντας την ερήμωση, το θάνατο, την καταστροφή, το πόνο…

Η κάθε μία από τις 6 ΕΛΙΕΣ είναι ”γατζωμένη” σ’ ένα κομμάτι γης, παλεύοντας να επιβιώσει…

Τοποθετημένες σε κουτιά plexiglas, τονίζοντας την πολυτιμότητά τους και την ανάγκη σοβαρής προστασίας τους…

Στο εσωτερικό τους περιβάλλον πάνω σε ύφασμα πολυκαιρισμένο …κεντημένοι οι καρποί και τα φύλλα τους…

Οι άλλες 6 ΕΛΙΕΣ είναι οι ίδιες μετά τη πυρκαγιά… που ακόμα και το μικρό κομμάτι γης τους, είναι καμένο…

Μαρία Σταμάτη
Εικαστικός

Διαβάστε κείμενο του Πάρη Καπράλου για την ομαδική έκθεση:

Το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής μας, η επείγουσα δράση που πρέπει να αναπτύξουμε για να διασώσουμε το ανθρώπινο είδος και όσες περισσότερες μορφές ζωής μπορούμε από την αυτοκαταστροφική μανία του τεχνολογικού “πολιτισμού” μας, εγγράφεται στη ποπ-κουλτούρα ως παρότρυνση αγαθοεργούς διάσωσης του προσωποποιημένου πλανήτη μας που βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

Ομαδική έκθεση “Πριν τελειώσουν οι ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ μέρες”

Εννοιολογικό Πλαίσιο

Το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής μας, η επείγουσα δράση που πρέπει να αναπτύξουμε για να διασώσουμε το ανθρώπινο είδος και όσες περισσότερες μορφές ζωής μπορούμε από την αυτοκαταστροφική μανία του τεχνολογικού “πολιτισμού” μας, εγγράφεται στη ποπ-κουλτούρα ως παρότρυνση αγαθοεργούς διάσωσης του προσωποποιημένου πλανήτη μας που βρίσκεται σε κίνδυνο. “Σώστε τον πλανήτη”, ακούμε.

Ο πλανήτης δεν μας έχει ανάγκη. Απερίφραστα, η διάσωση μας ενδιαφέρει. Και αυτή εξαρτάται κυρίως από την επιβίωση του οικοσυστήματος με τρόπο “φιλικό”προς το είδος μας. Η ποιότητα ζωής μας ομοίως. Και οι δύο παράμετροι είναι ανούσιες σε έναν πλανήτη χωρίς ζωή. Συνεπώς είμαστε υπεύθυνοι για το φυσικό περιβάλλον, και κάθε μορφή ζωής που υπάρχει σε αυτό. Και πρέπει να αγωνιστούμε να το προστατεύσουμε. Αν το πετύχουμε, προστατεύουμε το παρόν μας και βελτιώνουμε το μέλλον μας.

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, γιγαντιαίες απώλειες σε ζωές και δομές, αλλά, κυρίως, υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής μας. Επιδημίες χωρίς προηγούμενο (δεν είναι μόνο ο νέος κορωνοϊός, ενδεικτικά θυμηθείτε μέσα τα τελευταία 40 χρόνια AIDS, SARS, “γρίπη των πτηνών”, “γρίπη των χοίρων”, “τρελές αγελάδες”, Zika, Ebola), περιβαλλοντικές ασθένειες και αλλεργίες, υπερθέρμανση, ακραία καιρικά φαινόμενα -απότοκοι της αντίδρασης του κλίματος στη βάναυση ανθρώπινη παρέμβαση, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση των υδάτων, απόβλητα που πλέον το οικοσύστημα αδυνατεί να διασπάσει, αποδάσωση, μείωση της βιοποικιλότητας, δεν απασχολούν την καθημερινότητά μας μέχρι να επιδράσουν επάνω μας προσωπικά, στον καθέναν μας, απειλώντας ευθέως ή καταστρέφοντας τη ζωή μας. Το φυσικό περιβάλλον έχει γίνει αγνώριστο. Οι κλιματικά διακριτές εποχές του χρόνου τη τελευταία δεκαετία τείνουν προς εξαφάνιση. Το μόνο που μας έμεινε σταθερά (προς το παρόν) είναι οι Αλκυονίδες Μέρες.

H εμφάνιση των αλκυονίδων ημερών σήμερα αναφέρεται στο διάστημα μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, διάστημα το οποίο περιέχει τη μυθολογική σύνδεση με τη περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο. Από μετεωρολογικής άποψης παρατηρείται εξίσωση των πιέσεων μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της περιοχής της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει ως αποτέλεσμα μια αντί-κυκλωνική κατάσταση με άπνοια και καλοκαιρία στην καρδιά του Χειμώνα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι αλκυονίδες μέρες ήταν ένα σταθερό μετεωρολογικό φαινόμενο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου. Αν και έχουν παρατηρηθεί έτη χωρίς “αλκυονίδες μέρες”, το φαινόμενο επιμένει σε πείσμα της κλιματικής αλλαγής, και είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες κλιματολογικές “σταθερές” της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είναι καλό να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του, πριν σπεύσουμε να το λύσουμε. Είναι καλό να σπεύσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πριν αναιρέσει την ζωή μας. Είναι καλό να αναθεωρήσουμε τους όρους της ζωής μας, πριν επιφέρουμε αμετάκλητα ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον μας. Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε το “τέρας” κατάματα, πριν τελειώσουν (και) οι Αλκυονίδες Μέρες.

Πάρης Καπράλος
Εικαστικός Επιμελητής

Πριν τελειώσουν οι ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ μέρες - Φωτογραφίεςnikos