Λουΐζα Καραπιδάκη για την ποιητική συλλογή «Με Πολυπρόσωπη Σκίαση»

Λουΐζα Καραπιδάκη

” Λέξεις χωρίς καθρέπτες
σεργιανίζουν τις μέρες… ” —Μαρία Σταμάτη (Σιγανή ώρα, 2003)

Συλλογισμοί, σκέψεις, δηλώσεις μεταφέρονται μέσα από τα γραφήματα και τον ποιητικό λόγο της Μαρίας Σταμάτη σ’ ένα πόνημα εξομολογητικό και αποκαλυπτικό. Νοηματικές τοποθετήσεις με καθαρότητα λόγου ρέουν μέσα από τη σαγηνευτική γραφή της «…και οι λέξεις φλέβες είναι, μέσα τους αίμα κυλάει», έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος αλλά και η εικαστική γλώσσα συμπληρώνει τη μεταφορά των νοημάτων και ανοίγει διαλόγους με τη δύναμη της εικόνας.

Ο οπτικός κόσμος που δημιουργεί η Μαρία Σταμάτη με τον έκδηλο αυθορμητισμό στα σκίτσα της φανερώνει μια βαθιά εσωτερικότητα. Παρά τη μινιμαλιστική όψη των έργων και τη φειδωλή χρήση των χρωμάτων είναι εμφανής η αφηγηματική της ευφράδεια.

Στη χρωματική παλέτα ενσωματώνει, εκτός των άλλων, το λευκό πάνω σε γήινο σκούρο φόντο, αποδίδοντας έτσι έντονες αντιθέσεις και ενίοτε δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας τρισδιάστατης επιφάνειας.

Οι εικονογραφικές της επιλογές, κατεξοχήν ανεικονικές, εξιστορούν προσωπικές ανησυχίες, εσωτερικούς προβληματισμούς και εξομολογούνται τα ανείπωτα της ζωής, αφήνοντας πλήρη ελευθερία στον θεατή, ώστε να τις εκλάβει με τον δικό του τρόπο. Οι χειρονομιακές της πινελιές διαμορφώνουν ολόκληρα σύμπαντα και εκπέμπουν έναν ιδιαίτερο δυναμισμό.

Όγκοι, γεωμετρικά σχήματα, περίτεχνοι σχηματισμοί και συνδυασμοί, παραμορφώσεις, έντονη κινητικότητα, όλα συνεργούν στην χαρακτηριστικά έντονη εκφραστικότητά της. Από τον γενικότερα ρυθμικό παλμό των ζωγραφικών επιφανειών και την ευαισθησία που εκφράζουν οι συνθέσεις της δεν λείπουν οι περιγραφικές οξύτητες και οι αισθητές εικονοπλαστικές ανησυχίες.

Συνειρμοί και εννοιολογικές παραπομπές μέσα από ποιητικές φράσεις και δυναμικές εικόνες μη ρεαλιστικής αναπαράστασης σε ψευδαισθητικούς χώρους αποτελούν την κινητήρια δύναμη της πολυσχιδούς καλλιτέχνιδας, που μας προσκαλεί σ’ ένα ιδιότυπο ταξίδι λόγου και οπτικής επικοινωνίας.

Λουΐζα Καραπιδάκη
ΜΑ ΙΙ, Ιστορικός τέχνης

Λουΐζα Καραπιδάκη για την ποιητική συλλογή «Με Πολυπρόσωπη Σκίαση»nikos