Αφίσα της ατομικής έκθεσης
Από αριστερά: Sonja Bohnet, Σύμβουλος Τύπου και Πολιτισμού της Πρεσβείας της Γερμανίας, Juergen Boos, Διευθυντής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, Beate Köhler, Διευθύντρια Goethe-Institut Thessaloniki, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Angela Kaya, Γενική Διευθύντρια Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της ΝΑ Ευρώπης.

«Μεταβολή της Πληρότητας»,
18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(18η ΔΕΒΘ)


2021

Ατομική έκθεση
στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(18η ΔΕΒΘ)
25-28 Νοεμβρίου

Κείμενο | Λουϊζα Καραπιδάκη

Η Μαρία Σταμάτη δημιούργησε μία ολόκληρη σειρά έργων για να αφηγηθεί την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, την αλληλεπίδραση των διαφόρων προσώπων και τις αλληλεξαρτήσεις των καθημερινών συναναστροφών. Εικονογραφεί τις προσωπικές διαφυγές του κάθε ανθρώπου, τις ποικίλες συναισθηματικές του διακυμάνσεις, τα πιθανά αδιέξοδα, καθώς και την έλξη και την ώσμωση που υπάρχει μέσα σε κάθε σχέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

Η Μαρία Σταμάτη δημιούργησε μία ολόκληρη σειρά έργων για να αφηγηθεί την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, την αλληλεπίδραση των διαφόρων προσώπων και τις αλληλεξαρτήσεις των καθημερινών συναναστροφών. Εικονογραφεί τις προσωπικές διαφυγές του κάθε ανθρώπου, τις ποικίλες συναισθηματικές του διακυμάνσεις, τα πιθανά αδιέξοδα, καθώς και την έλξη και την ώσμωση που υπάρχει μέσα σε κάθε σχέση. Η ίδια σημειώνει: «καταγράφω τις σχέσεις των ανθρώπων, την εσωτερικότητα, το αποτύπωμα των γεγονότων, σκέψεις και έννοιες, δίνοντας την ευκαιρία για επίγνωση της αλληλεπίδρασης, διαμαρτυρία, αποδοχή και εκτεταμένη επεξεργασία».

H Σταμάτη στην ατίθαση και ιδιαίτερα χειρονομιακή της πινελιά προσθέτει σποραδικές άταχτες βελονιές με χοντρό νήμα για να δημιουργήσει εντάσεις στη συνολική σύνθεση. Όλα τα έργα αυτής σειράς, παρά τις ανεικονικές τους απεικονίσεις, χαρακτηρίζονται από την εντελώς προσωπική της γραφή με την έντονη κίνηση και την εξπρεσιονιστική διάθεση. Η δυναμική της εικαστικής της έκφρασης σε συνδυασμό με τις ιδιάζουσες μορφοποιήσεις ταξιδεύει νοητά τον θεατή στον άυλο ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και στις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών ατόμων.

Λουϊζα Καραπιδάκη
Ιστορικός Τέχνης

Από το δελτίο τύπου της 18ης ΔΕΒΘ:

Η 18η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
στις 25-28 Νοεμβρίου 2021 πλαισιώνεται από εικαστικές εκθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

«Μεταβολή της Πληρότητας», 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (18η ΔΕΒΘ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/11/2021 – Απόσπασμα

Η 18η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις 25-28 Νοεμβρίου 2021 πλαισιώνεται από εικαστικές εκθέσεις

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, φιλοξενεί Έλληνες εικαστικούς και πρωτοποριακά art projects που πλαισιώνουν με μοναδικό τρόπο την Έκθεση.

Αρχικά, φιλοξενούνται οι ατομικές εκθέσεις δύο Ελλήνων εικαστικών, της Μαρίας Σταμάτη και του Κώστα Βίττη.

Η Μαρία Σταμάτη, με τη σειρά συλλογή έργων “Μεταβολή της Πληρότητας” καταγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων, την εσωτερικότητα, το αποτύπωμα των γεγονότων, σκέψεις και έννοιες, δίνοντας την ευκαιρία για επίγνωση της αλληλεπίδρασης, διαμαρτυρία, αποδοχή και εκτεταμένη επεξεργασία.

Ο Κώστας Βίττης με τη σειρά έργων “Φως. Σχισμές στην Ύλη” οπτικοποιεί τη διείσδυση του φωτός από την ύλη στον πνευματικό, άυλο χώρο και μας μεταφέρει αυτές τις οπτικές μεταμορφώσεις. Με έργα αυτής της σειράς ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και το ομότιτλο «artist book».

Η επιμέλεια των δύο ατομικών εκθέσεων είναι της Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας Λουΐζας Καραπιδάκη.

Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Με προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τη 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η 18η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Χορηγός αερομεταφορών της 18ης ΔΕΒΘ θα είναι η AEGEAN.

«Μεταβολή της Πληρότητας», 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (18η ΔΕΒΘ)nikos